Is een digitale handtekening rechtsgeldig?

Dit is wat je moet weten over de rechtsgeldigheid van een digitale handtekening.

Digitale handtekening
Home > Wat we doen > Digitale transformatie > Digitale handtekening > Ja, een digitale handtekening is rechtsgeldig, mits...

Digitale handtekening is veilig en rechtsgeldig

De afgelopen jaren zijn de internationale regels voor digitale handtekeningen flink aangescherpt. In Europa hebben we dankzij de eIDAS-verordening goede afspraken over de rechtsgeldigheid van digitale handtekeningen voor samenwerking binnen de EU. Volgens deze verordening worden alle soorten digitale handtekeningen gelijk behandeld in de Europese jurisprudentie. Dankzij de digitale handtekening hebben zowel interne stakeholders als klanten de zekerheid dat de identiteit van de ondertekenaars is geverifieerd en dat de handtekeningen ook daadwerkelijk door de betrokkenen zijn geplaatst.

Hiervoor zijn verschillende ondertekenmethoden beschikbaar: van handmatig ondertekenen, SMS of E-mail met One-Time Password Recognition (OTP) tot iDIN en Itsme©. Ook aanvullende (landspecifieke) methoden zoals DigiD, beID en Swiss ID zijn optioneel beschikbaar in eSign. Met het  OpenIDConnect-protocol kunnen ook andere authenticatiemethoden worden aangesloten. 

Verschillende vormen digitale handtekeningen én de rechtsgeldigheid

Wanneer je besluit een natte handtekening te vervangen door een digitale of elektronische handtekening, kan je kiezen uit meerdere varianten. Elke variant heeft zijn eigen kenmerken, die vooral betrekking hebben op de mate van rechtsgeldigheid. Bekijk de wettelijke eisen van een digitale handtekening.

Rechtsgeldige digitale handtekening maken

Long term validation

Onze eSignatures technologie is voorzien van de zogenaamde Long Term Validation (PAdES-standaard). Daarmee kan een rechtsgeldige handtekening worden gerealiseerd die meer dan 20 jaar geldig is. Je voldoet aan wet- en regelgeving en voorkomt juridische disputen.

Audit-trail rapportage

Ieder getekend document heeft een audit trail rapportage, daarmee kun je herleiden wie, welk document op welk moment heeft ondertekend. Deze informatie is geseald in het document (self-contained), zodat er geen aparte rapportage hoeft te worden bewaard.

De audit trail biedt je hoge juridische geldigheid van de ondertekening, ook op de lange termijn. Omdat de audittrail is opgeslagen in het getekende document (Self Contained) is het niet nodig om separaat een digitaal rapport op te slaan.

Rechtsgeldig en snel ondertekenen

Wil je weten wat een digitale handtekening voor de processen in jouw organisatie kan betekenen? Download dan nu de gratis whitepaper, inclusief een handige checklist. Zo controleer je eenvoudig waaraan een degelijke oplossing voor een digitale handtekening moet voldoen.

Download het gratis whitepaper

En lees over snel en rechtsgeldig ondertekenen

Digitale handtekening versleutelen

Digitale handtekeningen zijn gebaseerd op een specifiek protocol dat public key infrastructure (PKI) wordt genoemd. Dit protocol maakt gebruik van cryptografische algoritmen om twee unieke lange getallen (hashs) te creëren. Op het moment van ondertekenen met de privésleutel wordt één hash versleuteld. De privésleutel - het woord zegt het al - blijft geheim, maar is gekoppeld aan de openbare sleutel. Deze openbare sleutel wordt samen met de hash opgeslagen in het document dat moet worden ondertekend en aan de ontvanger wordt gegeven. De ontvanger ondertekent het document. Om de handtekening te verifiëren en eventuele wijzigingen in het document te detecteren, wordt automatisch een tweede hash gemaakt. De handtekening is geldig als beide afkortingen gelijk zijn.

Pondres eSign is rechtsgeldig

Met eSign van Pondres bied je jouw relaties een snelle, betrouwbare en veilige manier om documenten digitaal rechtsgeldig te ondertekenen. Rond het gehele ondertekenproces online af en bespaar tijd, geld (bijv. papier, enveloppen en postzegels) en spaar het milieu.

Naar eSign

Neem contact op

Wil je meer weten over digitale handtekeningen? Neem gerust contact met mij op via info@pondres.nl of bel +31 88 949 41 00. Ik help je graag!

Wouter de Regt
Wouter de Regt
Business Development
Neem contact op
digitale handtekening
Top linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram