Dit is wat je moet weten over de rechtsgeldigheid van een digitale handtekening.
De afgelopen jaren zijn de internationale regels voor digitale handtekeningen flink aangescherpt. In Europa hebben we dankzij de eIDAS-verordening goede afspraken over de rechtsgeldigheid van digitale handtekeningen voor samenwerking binnen de EU. Volgens deze verordening worden alle soorten digitale handtekeningen gelijk behandeld in de Europese jurisprudentie. Dankzij de digitale handtekening hebben zowel interne stakeholders als klanten de zekerheid dat de identiteit van de ondertekenaars is geverifieerd en dat de handtekeningen ook daadwerkelijk door de betrokkenen zijn geplaatst.
Hiervoor zijn verschillende ondertekenmethoden beschikbaar: van handmatig ondertekenen, SMS of E-mail met One-Time Password Recognition (OTP) tot iDIN en Itsme©. Ook aanvullende (landspecifieke) methoden zoals DigiD, beID en Swiss ID zijn optioneel beschikbaar in eSign. Met het OpenIDConnect-protocol kunnen ook andere authenticatiemethoden worden aangesloten.
Onze eSignatures technologie is voorzien van de zogenaamde Long Term Validation (PAdES-standaard). Daarmee kan een rechtsgeldige handtekening worden gerealiseerd die meer dan 20 jaar geldig is. Je voldoet aan wet- en regelgeving en voorkomt juridische disputen.
Ieder getekend document heeft een audit trail rapportage, daarmee kun je herleiden wie, welk document op welk moment heeft ondertekend. Deze informatie is geseald in het document (self-contained), zodat er geen aparte rapportage hoeft te worden bewaard.
De audit trail biedt je hoge juridische geldigheid van de ondertekening, ook op de lange termijn. Omdat de audittrail is opgeslagen in het getekende document (Self Contained) is het niet nodig om separaat een digitaal rapport op te slaan.
Digitale handtekeningen zijn gebaseerd op een specifiek protocol dat public key infrastructure (PKI) wordt genoemd. Dit protocol maakt gebruik van cryptografische algoritmen om twee unieke lange getallen (hashs) te creëren. Op het moment van ondertekenen met de privésleutel wordt één hash versleuteld. De privésleutel - het woord zegt het al - blijft geheim, maar is gekoppeld aan de openbare sleutel. Deze openbare sleutel wordt samen met de hash opgeslagen in het document dat moet worden ondertekend en aan de ontvanger wordt gegeven. De ontvanger ondertekent het document. Om de handtekening te verifiëren en eventuele wijzigingen in het document te detecteren, wordt automatisch een tweede hash gemaakt. De handtekening is geldig als beide afkortingen gelijk zijn.
Met eSign van Pondres bied je jouw relaties een snelle, betrouwbare en veilige manier om documenten digitaal rechtsgeldig te ondertekenen. Rond het gehele ondertekenproces online af en bespaar tijd, geld (bijv. papier, enveloppen en postzegels) en spaar het milieu.
Wil je meer weten over digitale handtekeningen? Neem gerust contact met mij op via info@pondres.nl of bel +31 88 949 41 00. Ik help je graag!