‘Met FSC werken we aan een stukje duurzaamheid én aan de toekomst’

Home > ‘Met FSC werken we aan een stukje duurzaamheid én aan de toekomst’

De klimaatcrisis, je kan er nauwelijks meer omheen. Bij Pondres dragen we samen met onze klanten graag een steentje bij aan het aanpakken van dit complexe vraagstuk. Bram van den Hout, kersverse Risk and Compliance medewerker, vertelt jullie over zijn start bij Pondres en het belang van de FSC-certificering voor ons bedrijf.

 

Hoi Bram. Zou je kort wat over jezelf kunnen vertellen?

“Mijn naam is Bram van den Hout, 26 jaar en pas onlangs in dienst gekomen bij Pondres als Risk and Compliance medewerker. Hiervoor studeerde ik Integrale Veiligheidskunde aan Avans in Breda en was ik tegelijkertijd werkzaam bij de gemeente Zundert als Casemanager APV en Bijzondere Wetten. Simpel gezegd een adviesorgaan voor de burgemeester.”

 

Op termijn ga je Hans van Gameren, onze security officer, opvolgen. Hoe verloopt de overdracht?

“Heel goed. Hans heeft veel kennis die hij geleidelijk aan mij overbrengt. We zijn twee verschillende persoonlijkheden: ik ben extravert en Hans is meer introvert. De dynamiek tussen ons beide is erg goed. Hans betrekt me overal bij en ik leer veel van hem. Hij wil het echt samen met me doen. In mijn tweede week had ik direct een vuurdoop. Toen liep de audit voor ISO 27001 wat over informatiebeveiliging gaat. Pittig en leerzaam tegelijk!”

 

Je eerste succes heb je al behaald. Vertel ons eens wat meer..

“Jazeker. Je doelt vast op de behaalde FSC certificering. Het FSC-certificeringssysteem is bedoeld om consumenten en bedrijven de garantie te geven dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Pondres is sinds kort ook FSC gecertificeerd. Wat ik mooi vond om te zien is hoeveel collega’s uit de hele keten betrokken waren in dit proces én actief hun steentje hebben bijgedragen aan dit succes. Chapeau!”

 

Wat is het belang van FSC voor Pondres?

“Als Pondres vinden we het belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. FSC is een onderdeel hiervan: we werken mee aan een stukje duurzaamheid en denken aan de toekomst. Naast het verduurzamen van ons bedrijfsproces draagt het bij aan het milieuvriendelijke imago waar wij en onze klanten voor staan.”

 

Is er vanuit klanten ook een toenemende vraag naar FSC?

“Ja, die vraag neemt toe. Zowel bij onze bestaande klanten als vanuit de markt. We hebben met de FSC certificering iets moois in handen wat ons gaat helpen richting de toekomst. Buiten de vraag vanuit klanten naar deze certificering, overwegen we zelfs het logo standaard te gaan voeren binnen ons bedrijfsproces. Maar misschien ga ik nu te snel, haha. We doen het stapje voor stapje.”

 

FSC ® (Forest Stewardship Council) is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het kent twee niveaus, waarbij FSC 100% garandeert dat het hout volledig uit verantwoord beheerde bossen komt.

Het FSC-keurmerk stelt strenge eisen:

  • Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden worden met rust gelaten.
  • Houtkap langs waterlopen en op steile hellingen mag niet vanwege kans op erosie.
  • Na het kappen van bomen moet het bos de kans krijgen zich te herstellen: er mag niet meer hout verdwijnen, dan er kan aangroeien.
Behalve eisen voor bosbeheer, hanteert FSC ook sociale eisen. FSC zorgt voor voldoende loon en verantwoorde werkomstandigheden voor de bosarbeiders. Dat helpt armoede tegengaan, en voorkomt dat bewoners om te kunnen overleven, moeten overgaan tot illegale houtkap en platbranden van bos voor landbouwgrond.

Top
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram