De deadline die vakantie heet

Home > De deadline die vakantie heet

De vakanties zijn weer begonnen in Nederland. Topdrukte op Schiphol, de wegen weer vol met de door velen geliefde caravans. Heerlijk die vakantie, even een paar weken niets moeten. Relaxen op het strand, dat ene boek uitlezen wat al maanden op je wacht. Volledig ontspannen om de batterij weer op te laden.

Minder tijd, meer productie?

De laatste dagen voor de vakantie zijn bij mij altijd de meest productieve dagen van het jaar. Lopende zaken goed overdragen, die laatste mails verzenden; alle klusjes die geen haast hadden werk ik af met een vaart die de lichtsnelheid benadert. Hoe komt het toch dat ik met de vakantie in zicht zoveel meer gedaan krijg?

Het doet me denken aan school. Toetsen leren ging het beste de avond ervoor, werkstukken kwamen op de laatste dag pas af. Zonder de druk van een deadline zijn er altijd andere zaken belangrijker. Zou ik dan toch maar wat vaker op vakantie moeten gaan?

3 tips

Om mij heen zie ik helaas genoeg mensen die hun naderende vakantie eerder als dreiging ervaren dan als positieve druk. Het gevecht om een lege to-dolijst is soms zo heftig dat ze een halve week nodig hebben om bij te komen. Zonde! Met drie stappen probeer ik hen met zo min mogelijk stress hun vakantie in te luiden.

Stap 1: maak een haalbaar lijstje en een niet-haalbaar lijstje

Prio nummer 1 is om je hoofd leeg te krijgen van alle gedachten en taken die je bezighouden. Maak een lijstje met alles wat je nog per se vóór je vakantie moet afronden en een lijstje met taken die ook tot na je vakantie kunnen wachten. En wellicht ten overvloede: zorg dat ‘haalbaar’ ook écht haalbaar is.

Stap 2: focussen en knallen maar!

Ik zei het al, haalbaarheid is key. Houd rekening met collega’s aan je bureau, een kapot koffiezetapparaat, mailtjes van je baas … maar als je eenmaal bezig bent is het nog belangrijker dat je je niet laat afleiden. Koptelefoon op of juist niet, kijk wat voor jou het beste werkt en houd je aan je lijstje.

Stap 3: check, vink, check

Het leukste van een lijstje? Afvinken! Elke vink geeft weer energie om door te gaan. Wel belangrijk: neem de tijd om kort te genieten van je overwinning en ga even iets anders doen. Maak nu wél dat praatje met die collega, kijk of het koffieapparaat het alweer doet, doe een dansje. Alles om daarna weer met hernieuwde moed aan je volgende taak te kunnen beginnen!

Over de auteur

Robert Kreisel is werkzaam geweest bij Pondres als Manager Account Support. In die rol was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en professionalisering van de afdeling op persoonlijk en zakelijk vlak. Ook schreef hij enkele sterke blogs, die wij graag met je willen blijven delen.

Neem contact op

Wil je weten hoe wij jouw klantcommunicatie naar een hoger niveau kunnen tillen? Neem gerust contact met ons op via info@pondres.nl of bel +31 88 949 41 00. Wij helpen je graag!

Claudia Vorstenbosch
Claudia Vorstenbosch
Sales Support
Neem contact op
Top
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram