10 vragen aan postexpert Ludo over de overname van Sandd door PostNL

Home > 10 vragen aan postexpert Ludo over de overname van Sandd door PostNL

De overname van Sandd door PostNL is een feit. Het lijkt nu slechts een kwestie van maanden voor alles rond is – dat wil zeggen, officieel is gemaakt. De praktische invulling van de overname is een stuk complexer. Want wat zijn de gevolgen voor de klanten die via Sandd verzenden? Wat gebeurt er met de tarieven, servicekaders en aanleverprocessen? En blijft de kwaliteit wel gewaarborgd?

Wij begrijpen als geen ander dat je hier veel vragen over hebt. Daarom leggen we 10 veelgestelde vragen voor aan onze postexpert Ludo Verhiel. Heb jij nog andere vragen of ben je op zoek naar advies? Bel of mail mij via +31 88 949 41 42 of ludo.verhiel@pondres.nl.

Over Ludo

Ludo is al ruim twaalf jaar werkzaam bij Pondres. Eerst in de rol van Client Service Manager, inmiddels als Business Consultant. Daarvoor was Ludo als Senior accountmanager bij PostNL verantwoordelijk voor het een tiental strategic accounts van mailinghouses en grafimedia. Ook onderhoudt Ludo alle contacten met nationale en internationale postvervoerders, is hij actief binnen de Vereniging Grootgebruikers Postdiensten (VGP) en onderhoudt hij het Premium Partnership van Pondres met PostNL.

  1. De overname is dus een feit, maar hoe gaat het nu verder?

De daadwerkelijke integratie van Sandd binnen PostNL start binnenkort. De verwachting is dat deze medio 2020 afgerond is, maar dit is nog een beetje koffiedik kijken. Ik verwacht dat de volumeconsolidatie in de sortering en bezorging bij PostNL weinig problemen zullen opleveren; die capaciteit is voorzien en geborgd.

Grotere uitdagingen liggen er voor de klanten van Sandd, vooral met aflopende contracten. Zij zullen op korte termijn volledig moeten omschakelen naar het PostNL-netwerk en systeem, wat gevolgen kan hebben voor hun eigen processen en systemen. Denk aan vormgeving, servicekaders, voorraden, maar ook achterliggende processen zoals geautomatiseerde printstraten, datacoderingen en de inhuur of bezetting van callcenters.

  1. Wat betekent het voor klanten van Pondres?

Pondres blijft Premium Partner in de nieuwe situatie; de voordelen van ons Premium Partnership voor onze klanten blijven overeind. Wij zijn al in gesprek met PostNL over de integratie en we zullen intensief samenwerken met PostNL om voormalige Sandd-klanten zo geruisloos mogelijk over te hevelen naar het PostNL-netwerk. Naar verwachting gaat er op korte termijn nog niets gebeuren en zullen we in de loop van dit jaar samen met PostNL een roadmap opstellen om tot een soepele overgang te komen. Mogelijk zal dit leiden tot IT-aanpassingen in klantapplicaties; de impact daarvan zal nog bepaald moeten worden.

De samenwerking die er al was met PostNL op het gebied van marketing en de positionering van het medium direct mail zal verder uitgebreid worden. In ieder geval behouden wij met ons partnership een hechte samenwerking en zitten wij dicht op de bal als het gaat om servicekaders, voorwaarden en tarieven.

  1. Een tijdje terug noemde je gematigde tariefontwikkeling als belangrijk voordeel van de liberalisering, vooral voor grotere volumes post. Wat gaat er nu met die tarieven gebeuren? De ACM heeft het over stijgingen van 30 tot 40% voor de zakelijke markt, en ook consumentenprijzen zouden stijgen.

Ik ga ervan uit dat er in ieder geval op korte termijn een gematigd tarievenbeleid zal worden gevoerd, maar dat kan klantspecifiek anders zijn. De 2020-tarieven van PostNL worden binnenkort bekendgemaakt. Na volgend jaar kan dat anders worden. De rol van ACM is hierin belangrijk. Die toezichthouder moet ervoor zorgen dat postbezorging goed en betaalbaar blijft en de zakelijke verzenders niet letterlijk en figuurlijk het kind van de rekening worden.

  1. Sommige klanten hebben nog een contract met Sandd, soms zelfs voor meerdere jaren. Blijven die geldig?

Uitgangspunt is in ieder geval dat contracten gerespecteerd worden. Maar het blijft natuurlijk de vraag hoe dat in de praktijk gaat uitpakken over een langere periode. Sandd hanteert andere servicekaders, maar levert ook minder kwaliteit die met de overname wél toeneemt. Hoe dit contractueel ondervangen gaat worden in de toekomst, daar kan op dit moment nog niemand iets over zeggen. We zoeken de discussie hierover met PostNL actief op in het belang van de Pondres-klanten.

  1. De servicekaders van PostNL en Sandd inderdaad verschillen nogal. Zo bezorgt Sandd maar twee dagen in de week (dinsdag en vrijdag) en PostNL van dinsdag tot en met zaterdag. Bij PostNL hangt het verzendtarief mede af van de dag van aanbieding en de matdatum. Enig idee hoe dat nu gaat veranderen?

De servicekaders van PostNL zullen naar verwachting niet wijzigen. Als de post van Sandd in het netwerk van PostNL wordt opgenomen, zal deze post op termijn naar de servicekaders van PostNL migreren. Maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van de wensen en eisen van klanten.

Zo heb je bij Sandd bijvoorbeeld te maken met twee (uitgestelde) bezorgmomenten, een soort 72-uursservice; op termijn moet dit ook naar het reguliere bezorgmodel van PostNL, waarbij de post verspreid wordt over meerdere dagen. Je hebt dus niet langer één bezorgdag, behalve als je voor (duurdere) 24-uursbezorging gaat. Hier zal voor elke specifieke klant een passende oplossing gezocht moeten worden. 

  1. De aanleverprocessen van PostNL en Sandd zijn erg verschillend. Bij PostNL kan vrijwel alle post ongesorteerd worden aangeleverd en levert codering bij afwijkende stromen tariefskorting op. Bij Sandd is het uitgangspunt dat alle post gecodeerd wordt aangeleverd. Mag iedereen straks ongesorteerd aanleveren?

Ik heb nog geen idee hoe dit gaat verlopen. Logischerwijs zal steeds meer post over de sorteermachines van PostNL gaan lopen. De poststukken in folie zullen ook bij PostNL met e-sort gesorteerd moeten worden verwerkt. Om de post om te zetten van Sandd- naar PostNL-sortering, zijn er mogelijk aanpassingen nodig in systemen bij klanten en bij Pondres. Zoals wijzigingen in automatische printprocessen en datacoderingen. Dit kan impact hebben op de IT-capaciteit, maar ook op bijvoorbeeld je inkoop of planning. 

  1. PostNL en Sandd hebben het over grote efficiëntievoordelen, doordat alle post straks via één netwerk verstuurd wordt. Gaat de zakelijke klant daar iets van merken?

Dat is lastig in te schatten. Het in de toekomst kunnen voeren van een gematigd prijsbeleid is een van de belangrijkste argumenten van de overname. Zo blijft post betaalbaar, ook voor de zakelijke klant. En dat tegen hoge(re) kwaliteit.

  1. De kwaliteit van de postbezorging zowel PostNL als Sandd zit rond de 95-98%. Feitelijk gaat met de overname de druk eraf voor PostNL om dat te behouden. Denk je dat ze hier minder in gaan investeren of blijft de kwaliteit gelijk?

PostNL zit nu op 95% wat betreft consumentenpost en op 98% voor zakelijke post; Sandd zit rond de 95%. De kwaliteit van PostNL zal naar mijn mening op het huidige hoge niveau blijven. De Sandd-gebruikers zullen zelfs een betere kwaliteit krijgen dan nu, als de netwerken 100% geïntegreerd zijn. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ in dit geval.

  1. Bij Sandd was het stapelen van post op een contract mogelijk. PostNL had strengere regels over het stapelen van postvolumes. Denk je dat het stapelen van post nu ook bij PostNL toegestaan gaat worden?

Ik verwacht dat PostNL een zeer stringent beleid gaat voeren om het stapelen van postvolumes te voorkomen. Mailinghuizen, intermediairs en inkoopbureaus zullen zelf in eigen beheer waarde moeten toevoegen om bij PostNL post te mogen stapelen. Dat betekent dat zij zelf print-, mail- en/of fulfilmentwerkzaamheden moeten uitvoeren. Het goedkoop ‘binnenschuiven’ van poststukken bij een intermediair met een voordeliger postcontract is dus niet langer mogelijk.

  1. Ik ben klant van Sandd en/of PostNL. Moet ik nu al iets regelen of komt het allemaal wel goed?

Zit je nu volledig bij PostNL, dan gaat er weinig spannends veranderen. Maar als je nu gebruikmaakt van Sandd, al dan niet met een eigen contract, dan gaat er wel wat veranderen; zeker als je contract op korte termijn afloopt. Ik noemde het daarstraks al even, maar denk bijvoorbeeld aan eisen rondom de vormgeving van poststukken, nieuwe servicekaders en voorraden van enveloppen met Sandd-portbetaald-logo’s. ook achterliggende processen moeten waarschijnlijk gewijzigd worden. Denk aan de aanpassing van logo’s en adres- of bezorgcoderingen die nu op Sandd ingesteld zijn. Of aan de inzet van een klantenservice of responsverwerking, die door andere bezorgdagen zou kunnen wijzigen.

De aanpassingen zelf zijn misschien niet altijd complex, maar ik kan me voorstellen dat het lastig is te weten wat je allemaal kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden. Zeker als je geen grote verzender bent met een sterke onderhandelingspositie, en dus ook geen korte lijntjes hebt met PostNL om even te bellen met een vraag. Of als je zelfs helemaal nog nooit met PostNL te maken hebt gehad en wegwijs moet worden in hun servicekaders en voorwaarden. In zo’n geval is het verstandiger om niet zelf te gaan zitten spitten, maar vrijblijvend advies te vragen bij partijen die hier dagelijks mee bezig zijn zoals Pondres.

Vragen of opmerkingen?

Ben jij (onder andere) klant bij Sandd en heb je geen idee waar je precies rekening mee moet houden? Mail me gerust via ludo.verhiel@pondres.nl, dan zetten we samen op een rijtje wat er moet gebeuren en wat je allemaal kunt verwachten.

Neem contact op

Wil je weten hoe wij jouw klantcommunicatie naar een hoger niveau kunnen tillen? Neem gerust contact met ons op via info@pondres.nl of bel +31 88 949 41 00. Wij helpen je graag!

Claudia Vorstenbosch
Claudia Vorstenbosch
Sales Support
Neem contact op
Top
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram